„Oczyścić się z przymiotów jaźni abyś mógł zobaczyć swoją czystą, nieskalaną esencję.” – Rumi
Za’atar – przyprawa wszechobecna w bliskowschodniej kuchni. Jej aromat zabiera mnie do Ziemi Świętej, która jest już taka tylko z nazwy, a nie wiem, czy kiedykolwiek była patrząc na jej historię. Bez względu na wszystko lubię tam być i tam jeść.
Mieszanka jaką jest za’atar ma długą historię. Jej arabska nazwa „za’atar” nawiązuje, mimo, że tego ani nie widać, ani nie słychać do rośliny nazywanej w Torze, czyli Pięcioksięgu Mojżesza „eizow” czyli hyzop. Hyzop w wielu kulturach i religiach związany był i jest z ceremoniami czystości rytualnej. Do dzisiaj używany jest przez babki i znachorów w magicznych zabiegach. Jego gałązki zanurza się w wodzie i skrapia odrzwia domów, aby zapewnić ochronę przed nieczystymi mocami i uwolnić się od negatywności.
Pomimo, że dziś większość mieszanek za’atar nie zawiera hyzopu (idą po taniości), to nadal dzięki podobnie działającym ziołom – tymiankowi i oregano posiada swoje oczyszczające i antyseptyczne właściwości. Do za’ataru koniecznie trzeba dodać sumak, który nadaje mu kwaskowatości. Sam sumak ma również właściwości oczyszczające, tylko w drugą stronę. Działa dobrze na jelita. Przy okazji, pamiętacie kto był uczulony na sumak? Nienawidził małych niebieskich ludzików i miał głupkowatego kota….
Mamy już tymianek, sumak, dodajemy prażony sezam i sól. Jak zazwyczaj bywa jest wiele wariacji na temat za’ataru. Jeśli dodamy sproszkowany czosnek – uzyskamy ostrzejszy smak. Można też dodać odrobinę startej skórki cytrynowej, która podkręci aromat.
PORCJA: 250 ml
UTENSYLIA: moździerz lub młynek do kawy, słoiczek 250 ml
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki sezamu
- 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki tymianku
- 1/4 szklanki sumaku
- 2-3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej suchą patelnię (opcjonalnie dodaj 2 łyżki oliwy) i upraż sezam na średnim ogniu ciągle mieszając aż delikatnie się zazłoci i zacznie pachnieć. Zdejmij z ognia i odstaw.
- W moździerzu utrzyj tymianek, aż zmieni się w proszek. Dodaj sumak, sól, chwilę ucieraj.
- Wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie i przesyp do słoika.
Używaj do hummusu, pieczonych warzyw, do zup jako posypkę na kanapki i sałatki.
Jeśli użyjesz ziaren kuminu, kolendry czy kopru włoskiego, a możesz ich użyć, należy je również nieco sproszkować w moździerzu.