Restauracja wegetariańska i izraelska Tel Aviv Urban Food by Malka Warszawa

BLOG

ZA’ATAR

Oczyścić się z przymiotów jaźni abyś mógł zobaczyć swoją czystą, nieskalaną esencję.” – Rumi

Za’atar – przyprawa wszechobecna w bliskowschodniej kuchni. Jej aromat zabiera mnie do Ziemi Świętej, która jest już taka tylko z nazwy, a nie wiem, czy kiedykolwiek była patrząc na jej historię. Bez względu na wszystko lubię tam być i tam jeść.

Mieszanka jaką jest za’atar ma długą historię. Jej arabska nazwa „za’atar” nawiązuje, mimo, że tego ani nie widać, ani nie słychać do rośliny nazywanej w Torze, czyli Pięcioksięgu Mojżesza „eizow” czyli hyzop. Hyzop w wielu kulturach i religiach związany był i jest z ceremoniami czystości rytualnej. Do dzisiaj używany jest przez babki i znachorów w magicznych zabiegach. Jego gałązki zanurza się w wodzie i skrapia odrzwia domów, aby zapewnić ochronę przed nieczystymi mocami i uwolnić się od negatywności.

Pomimo, że dziś większość mieszanek za’atar nie zawiera hyzopu (idą po taniości), to nadal dzięki podobnie działającym ziołom – tymiankowi i oregano posiada swoje oczyszczające i antyseptyczne właściwości. Do za’ataru koniecznie trzeba dodać sumak, który nadaje mu kwaskowatości. Sam sumak ma również właściwości oczyszczające, tylko w drugą stronę. Działa dobrze na jelita. Przy okazji, pamiętacie kto był uczulony na sumak? Nienawidził małych niebieskich ludzików i miał głupkowatego kota….

Mamy już tymianek, sumak, dodajemy prażony sezam i sól. Jak zazwyczaj bywa jest wiele wariacji na temat za’ataru. Jeśli dodamy sproszkowany czosnek – uzyskamy ostrzejszy smak. Można też dodać odrobinę startej skórki cytrynowej, która podkręci aromat.

PORCJA: 250 ml
UTENSYLIA: moździerz lub młynek do kawy, słoiczek 250 ml

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki sezamu
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki tymianku
  • 1/4 szklanki sumaku
  • 2-3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej suchą patelnię (opcjonalnie dodaj 2 łyżki oliwy) i upraż sezam na średnim ogniu ciągle mieszając aż delikatnie się zazłoci i zacznie pachnieć. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • W moździerzu utrzyj tymianek, aż zmieni się w proszek. Dodaj sumak, sól, chwilę ucieraj.
  • Wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie i przesyp do słoika.

Używaj do hummusu, pieczonych warzyw, do zup jako posypkę na kanapki i sałatki.

Jeśli użyjesz ziaren kuminu, kolendry czy kopru włoskiego, a możesz ich użyć, należy je również nieco sproszkować w moździerzu.

BLOG

Miałam przyjemność podróżować do wielu różnych miast i krajów, aby poznać lokalną scenę kulinarną. Ale miastem, które ciągle mnie zaskakuje wyśmienitym jedzeniem jest Warszawa. I muszę wam powiedzieć,
Falafel jest bardzo popularny w Warszawie, ale to danie wręcz kultowe na całym Bliskim Wschodzie, a w szczególności w Izraelu.

BĄDŹMY W KONTAKCIE

SMAKOWITA PORCJA
NEWSÓW OD
TEL AVIV URBAN FOOD 

MUSIMY CI
O TYM POWIEDZIEĆ

Korzystamy z ciasteczek, bo na deserek zawsze jest pora. Wszystkie są wegańskie. W serwisie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.