BLOG

ZA’ATAR

Oczyścić się z przymiotów jaźni abyś mógł zobaczyć swoją czystą, nieskalaną esencję.” – Rumi

Za’atar – przyprawa wszechobecna w bliskowschodniej kuchni. Jej aromat zabiera mnie do Ziemi Świętej, która jest już taka tylko z nazwy, a nie wiem, czy kiedykolwiek była patrząc na jej historię. Bez względu na wszystko lubię tam być i tam jeść.

Mieszanka jaką jest za’atar ma długą historię. Jej arabska nazwa „za’atar” nawiązuje, mimo, że tego ani nie widać, ani nie słychać do rośliny nazywanej w Torze, czyli Pięcioksięgu Mojżesza „eizow” czyli hyzop. Hyzop w wielu kulturach i religiach związany był i jest z ceremoniami czystości rytualnej. Do dzisiaj używany jest przez babki i znachorów w magicznych zabiegach. Jego gałązki zanurza się w wodzie i skrapia odrzwia domów, aby zapewnić ochronę przed nieczystymi mocami i uwolnić się od negatywności.

Pomimo, że dziś większość mieszanek za’atar nie zawiera hyzopu (idą po taniości), to nadal dzięki podobnie działającym ziołom – tymiankowi i oregano posiada swoje oczyszczające i antyseptyczne właściwości. Do za’ataru koniecznie trzeba dodać sumak, który nadaje mu kwaskowatości. Sam sumak ma również właściwości oczyszczające, tylko w drugą stronę. Działa dobrze na jelita. Przy okazji, pamiętacie kto był uczulony na sumak? Nienawidził małych niebieskich ludzików i miał głupkowatego kota….

Mamy już tymianek, sumak, dodajemy prażony sezam i sól. Jak zazwyczaj bywa jest wiele wariacji na temat za’ataru. Jeśli dodamy sproszkowany czosnek – uzyskamy ostrzejszy smak. Można też dodać odrobinę startej skórki cytrynowej, która podkręci aromat.

PORCJA: 250 ml
UTENSYLIA: moździerz lub młynek do kawy, słoiczek 250 ml

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki sezamu
  • 2 łyżki oliwy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki tymianku
  • 1/4 szklanki sumaku
  • 2-3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzej suchą patelnię (opcjonalnie dodaj 2 łyżki oliwy) i upraż sezam na średnim ogniu ciągle mieszając aż delikatnie się zazłoci i zacznie pachnieć. Zdejmij z ognia i odstaw.
  • W moździerzu utrzyj tymianek, aż zmieni się w proszek. Dodaj sumak, sól, chwilę ucieraj.
  • Wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie i przesyp do słoika.

Używaj do hummusu, pieczonych warzyw, do zup jako posypkę na kanapki i sałatki.

Jeśli użyjesz ziaren kuminu, kolendry czy kopru włoskiego, a możesz ich użyć, należy je również nieco sproszkować w moździerzu.

BLOG

Odkryłam go dzięki seminarium dla młodych żydowskich dyplomatów. To było dość zaskakujące, bo ani nie byłam wtedy już taka młoda, ani tym bardziej dyplomatka, wręcz przeciwnie…
Za’atar – przyprawa wszechobecna w bliskowschodniej kuchni. Jej aromat zabiera mnie do Ziemi Świętej, która jest już taka tylko z nazwy…
To dosyć naiwne myśleć, że Słońce jest nieśmiałe, ale ono przedziera się naprawdę nieśmiało przez grube zasłony chroniące sypialnię przed światłem.
Są tematy, które w towarzystwie należy podnosić ostrożnie. Na przykład polityka. Albo hummus. Naprawdę! Jeśli nie wierzysz, że pasta z ciecierzycy może wywołać tak gorące emocje

LET'S BE IN TOUCH

TASTY BITE
OF NEWS FROM
TEL AVIV URBAN FOOD 

Wykonanie SPECTAR22OMPlanners

SMAKOWITA PORCJA NEWSÓW OD TEL AVIV URBAN FOOD

MUSIMY CI
O TYM POWIEDZIEĆ

Korzystamy z ciasteczek, bo na deserek zawsze jest pora. Wszystkie są wegańskie. W serwisie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.